Wat is wallaba?

Wallaba.be® is het resultaat van een lange zoektocht naar de ideale houtsoort voor omheiningen. Het wordt voornamelijk gebruikt in de Caraïben waar het klimaat veeleisend is door de zon en de tropische vochtige omgevingen. Voor een houtsoort met duurzaamheid klasse 1 wordt de levensduur op 25 jaar geschat. Bij Wallaba spreekt men echter van een levensduur van 40 jaar of langer.

Naast de klassieke kenmerken van tropisch hardhout heeft Wallaba enkele eigenschappen die je nergens anders vindt:

  • De prachtige diep roodbruine kleur die later zilvergrijs wordt
  • Natuurlijke weerbaarheid tegen vuur, insecten en schimmel
  • Uitzonderlijke duurzaamheid en sterkte
  • Kostprijs tegenover levensduur
Duurzaam bosbeheer

Duurzaam bosbeheer

De afkomst van het hout is voor ons even belangrijk als het hout zelf. Daarom werken wij enkel met betrouwbare bronnen die de legaliteit van het hout kunnen bewijzen. Deze werken steeds samen met de lokale bevolking om de stammen uit het bos te halen en te verwerken.
Dit gebeurt op een verantwoorde manier door kleinschalig te werken om onnodige schade aan andere bomen te vermijden.

Daarnaast heeft de klant de mogelijkheid om nog een stap verder te gaan en te kiezen voor het label FSC® 100%. Dit geeft hen de garantie dat het hout afkomstig is van ecologisch, sociaal en economisch verantwoord beheerde bossen. Zo kan zelfs de eindklant zijn steentje bijdragen om ontbossing tegen te gaan.

Technische kenmerken

Technische kenmerken

Door de chemische eigenschappen is Wallaba een houtsoort die olie bevat. Aangezien insecten en larven hier niet graag in gedijen, komt dit de duurzaamheid ten goede.
De fysische eigenschappen zeggen eerder iets over de werking en stabiliteit. Ook hier is Wallaba ideaal aangezien de inwendige groeispanningen gering zijn. Het resultaat is een omheining die perfect blijft, doorheen het jaar, zijn leven lang.

Niet enkel de trotse eigenaars zijn tevreden, ook de plaatsers werken graag met Wallaba, aangezien het een zachte houtsoort is waar makkelijk mee te werken valt. Zelfs voorboren is niet nodig!